jueves, 16 de diciembre de 2010

Reflexions de Cristina Bosch

El seminari “El binomi Cultura i Cooperació al desenvolupament a la societat contemporània: realitat i reptes” organitzat per la UIB, va tenir lloc del 17 al 19 del passat mes d’octubre amb la presencia dels ponents Alfons Martinell, Ana Muñoz i Tulio Hernández que ens van presentar el món de la cooperació cultural pel desenvolupament en l’actualitat.

Durant les tres jornades estudiants i professionals de diferents àmbits vam poder aprofundir en els coneixements al voltant de la cooperació cultural, obtenint una amplia visió sobre els diferents aspectes que conformen aquest sector. El seminari va esdevenir per alguns un curs de formació d’una banda, i d’assessorament per a la realització de projectes de cooperació cultural de l’altre. Així mateix, també es va parlar dels diferents camins possibles per introduir-se en aquest àmbit de treball a través de beques i els diferents programes que ofereixen les entitats.

Al llarg de les sessions es van definir alguns dels conceptes principals començant pel de cooperació cultural doncs més que mai, la necessitat de reconeixement de la diversitat cultural ha adquirit un paper protagonista com a resposta als efectes de la globalització. En aquesta línea es va posar especial atenció a les relacions d’igualtat entre cultures, a la importància d’entendre les altres cultures, de respectar la interpretació que es dona al concepte de vida cultural en cadascuna d’elles i en el sentit bidireccional que caracteritza la cooperació a diferencia de la promoció exterior. Una mica més enllà, A. Martinell i T. Hernández també va tractar els conceptes de diplomàcia pública i diplomàcia cultural, multilateralisme, mundialització, deslocalització, identitat, i un llarg etc.

En tant a la cooperació cultural al desenvolupament es va parlar també dels diferents modes possibles per dur-la a terme, un punt especialment interessant perquè desafortunadament sovint s’identifica un projecte de cooperació cultural amb la realització d’una activitat cultural així com una exposició, tal i com va esmentar el ponent. En aquest sentit es van enumerar les diferents fórmules de treball com la formació de professionals, les coproduccions, la interacció, i vam veure alguns casos pràctics a forma d’exemple, basats en projectes reals.

La intervenció de l’Ana Muñoz va ser l’oportunitat per conèixer millor la tasca que es desenvolupa des de l’àmbit públic. L’Agencia Española de Cooperación Internacional para el Desarrollo (AECID) actualment ha donat èmfasis a la perspectiva cultural en els seus projectes, i és una de les agencies més involucrades en l’estudi i la teorització de la matèria. En aquest sentit es va tractar des de els factor que condiciones a una entitat pública, les seves línees i estratègies de treball, fins als seus mètodes, entre d’altres. La ponència va resultar molt productiva en tant que va ser la contrapartida a la part de coneixements teòrics i va donar un enfocament més proper als processos pràctics.

Des d’una visió general, algunes de les conclusions que poden treure és que en la cooperació cultural al desenvolupament és primordial saber situar-nos en el context cultural del país receptor, entendre’l i fer justícia als tractats en defensa de la diversitat cultural. Així mateix, cal també treballar a partir d’un projecte estratègic on estiguin presents uns objectius clars i comptar amb una contrapart que coneixi bé, i ens fagi arribar, les necessitats reals al territori d’actuació.

El seminari va ser doncs, una gran ocasió per sentir les explicacions, opinions, i recomanacions de professionals en l’àmbit de la cooperació cultural al desenvolupament que ens van mostrar no només la realitat actual (tant en lo privat com en lo públic), sinó les necessitats que sorgeixen i els nous reptes que es presenten -com la formació de bons professionals o la creació de sinergies-. Amb tot, va estar un trobada agradable i una eina de coneixement de la que poder treure’n profit en endavant.

Cristina Bosch

No hay comentarios:

Publicar un comentario